Dziś poleca się zupa ogórkowa. Niby zwykła a jednak niezwykła, ponieważ gotowana na pachwinie wieprzowej. Zapewniam wyszła bardzo smaczna i aromatyczna.
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1,200 kg pachwiny wieprzowej,
150 g marchwi - 1 duża sztuka,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
5 średniej wielkości ogórków kiszonych - mam swoje tegoroczne,
1 szklanka soku z ogórków,
1 łyżeczka cukru,
150 ml śmietany 30 %,
8 średniej wielkości ziemniaków,
szczypta lubczyku - suszu,
0,5 łyżki suszonego kopru
1.Na początek do dużego garnka wlać dwa litry wody, dodać opłukane mięso pachwinę, marchew pokrojoną dowolnie oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym do miękkości pachwiny w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W czasie gdy wywar się gotuje wsypać przyprawę uniwersalną przygotować ogórki a mianowicie zetrzeć je na drobnej tarce jarzynowej. Gdy już pachwina jest wystarczająco miękka wyjąć ją z wywaru i do wywaru dodać ziemniaki dolewając potrzebną nam ilość wody, gotować do miękkości ziemniaków
2.Jak już ziemniaki w wywarze mięsnym są miękkie wtedy dodać starte ogórki oraz sok z ogórków, chwilę pogotować tak około pięciu minut dodając w międzyczasie cukier i doprawić według swego smaku. Następnie wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Do zamieszanej ze śmietaną zupy dodać szczyptę lubczyku suszonego oraz suszony koper, zamieszać lekko zagotować zdejmując powstałą pianę, zdjąć z ognia
3.Ugotowana zupa wyszła przepyszna i aromatyczna a co najważniejsze to kwaśna taka jaką lubię, jeżeli ktoś nie lubi lub z jakiegoś powodu nie może śmietany można ją pominąć i ugotować czystą zupę ogórkową, można również dodać świeżego kopru ja dałam suszony który mam od mamy. Przepis jest bardzo prosty i każdy da radę ugotować taką zupę
Komentarze