Lubicie zupę ogórkową? Ja dziś ugotowałam mieszaną na wędzonych ogonach i kościach schabowych wieprzowych do zupy z ziemniakami i dodatkiem ryżu. Taką jaką lubimy. Super kwaśną z tegorocznych ogórków kiszonych.
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kości schabowych na zupę,
200 g warzyw mieszanki europejskiej,
300 g kości wędzonych ogonowych,
6 średniej wielkości ziemniaki,
8 średniej wielkości ogórki kiszone,
1,5 szklanki soku z ogórków,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka ziarenka smaku,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 łyżki ryżu,
150 ml śmietany 30 %,
0,5 pęczka świeżego koperku
Zupa ogórkowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe oraz warzywa mieszanki europejskiej, zagotować całość następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać powstałe szumowiny a następnie dodać wędzone kości ogonowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru do salaterki i pozostawić do ostygnięcia.
2.W czasie gdy kości z mięsem stygną do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, liście laurowe oraz ziela angielskie i ziarenka smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu a w międzyczasie z kości oskubać mięso. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać oskubane mięsa a po chwili starte na tarce jarzynowej ogórki oraz kwas.
3.Jak w zupie gotującej się na wolnym ogniu ogórki dodane są już miękkie wtedy doprawić ją do smaku ziarenkami smaku oraz cukrem ,lekko zagotować a następnie wlać śmietankę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i na koniec wkroić świeży koperek zamieszać i zdjąć z ognia.
4.Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało, może nie zachwyca wyglądem w czasie gotowania lecz efekt końcowy powala na kolana. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można pominąć sok z ogórków i dodać same tarte ogórki. Zupa ogórkowa z dodatkiem ryżu to jedna z naszych ulubionych zup a dodanie kości wędzonych tylko wzmocniło smak.
Komentarze