REKLAMA

Zupa ogórkowa na wędzonce

wyświetlono: 50 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Lubicie zupę ogórkową? Ja dziś ugotowałam mieszaną na wędzonych ogonach i kościach schabowych wieprzowych do zupy z ziemniakami i dodatkiem ryżu. Taką jaką lubimy. Super kwaśną z tegorocznych ogórków kiszonych.

opublikowany: 18.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kości schabowych na zupę,
    200 g warzyw mieszanki europejskiej,
    300 g kości wędzonych ogonowych,
    6 średniej wielkości ziemniaki,
    8 średniej wielkości ogórki kiszone,
    1,5 szklanki soku z ogórków,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżka ziarenka smaku,
    2 liście laurowe,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    3 łyżki ryżu,
    150 ml śmietany 30 %,
    0,5 pęczka świeżego koperku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ogórkowa 1. Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe oraz warzywa mieszanki europejskiej, zagotować całość następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać powstałe szumowiny a następnie dodać wędzone kości ogonowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru do salaterki i pozostawić do ostygnięcia.
  • ogórkowa 2. W czasie gdy kości z mięsem stygną do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, liście laurowe oraz ziela angielskie i ziarenka smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu a w międzyczasie z kości oskubać mięso. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać oskubane mięsa a po chwili starte na tarce jarzynowej ogórki oraz kwas.
  • ogórkowa 3. Jak w zupie gotującej się na wolnym ogniu ogórki dodane są już miękkie wtedy doprawić ją do smaku ziarenkami smaku oraz cukrem ,lekko zagotować a następnie wlać śmietankę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i na koniec wkroić świeży koperek zamieszać i zdjąć z ognia.
  • ogórkowa 4. Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało, może nie zachwyca wyglądem w czasie gotowania lecz efekt końcowy powala na kolana. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można pominąć sok z ogórków i dodać same tarte ogórki. Zupa ogórkowa z dodatkiem ryżu to jedna z naszych ulubionych zup a dodanie kości wędzonych tylko wzmocniło smak.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mamajagody_2010 2018-08-19 22

gęsta ogórkowa na wędzonce

Koniecznie na swojskiej, dobrej kiełbasie.

kategoria: Zupy zupa ogórkowa opublikowany: 26.02.2014 | wyświetlono: 1204 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH

Pyszna, domowa zupa. :)

kategoria: Zupy zupa ogórkowa opublikowany: 16.03.2018 | wyświetlono: 694 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE