Zupa-krem z selera naciowego

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Prosta, szybka, bardzo sycąca a przy tym niskokaloryczna :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    -1 seler naciowy
    -2 marchewki
    -1 duża cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka oleju
    -3 łyżki jogurtu/ śmietany 12%
    -500 ml bulionu warzywnego
    -2-3 łyżki octu winnego białego
    -2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    -2 liście laurowe
    -2 ziarenka ziela angielskiego
    -10 ziarenek czarnego pieprzu
    - inne przyprawy do smaku ( u mnie imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa-krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem z oliwą i podsmażamy 2-3 minuty.
  • 2. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ocet, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotujemy ok 25-30 minut.
  • 3. Zupę lekko przestudzamy, wyciągamy ziarenka ziela i pieprzu oraz liście, dodajemy jogurt/śmietanę, przecier oraz resztę przypraw i dokładnie miksujemy.
  • 4. Zupę po zmiksowaniu zagotowujemy i gotowe :)

Porady

Zupa smakuje najlepiej podana z grzankami albo prażonymi pestkami dyni czy słonecznika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować