Zupa krem z selera naciowego

0 (0 ocen)

Pyszna, kremowa zupa z selerem naciowym w roli głównej. Zupa z cytrusową nutą owoców kolendry i cytrynowego pieprzu, orzechowym posmakiem nasion kozieradki oraz miodowym akcentem. Pełna smaku i aromatu. Doskonała propozycja dla wielbicieli jarskich zup.

Składniki:

  • Składniki pieczone:
    400 g łodyg selera naciowego
    4 średnie ziemniaki (4 x 100 g)
    1 duża marchewka (200 g)
    20 cm - owy kawałek smukłego pora
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka płynnego miodu
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    szczypta soli
    szczypta czarnego pieprzu mielonego

    Uzupełnienie zupy:
    500 ml śmietanki 12%
    3 szklanki bulionu warzywnego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Do przybrania każdej porcji:
    posiekana natka pietruszki
    prażone ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Przystawki

Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z selera naciowego 1. Seler pokroić na małe kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić na cząstki. Obrany czosnek i oczyszczony por posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do formy do pieczenia (okrągła - średnica 28 cm). Następnie wlać oliwę i miód, wsypać kolendrę, kozieradkę, czarny pieprz, a także sól. Wymieszać.
  • Zupa krem z selera naciowego 2. Całość piec bez przykrycia 40 min (200 st. C).
  • Zupa krem z selera naciowego 3. Upieczone składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem i zblendować. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym. Każdą porcję kremu przybrać natką pietruszki i ziarnami sezamu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować