Połączenie buraków z czekoladą może wydawać się dziwne, lecz uwierzcie mi, babeczki są przepyszne !
45 min
Składniki:
Składniki na około 20 muffinek:
-250g ugotowanych buraków
-1 tabliczka gorzkiej czekolany o zawartości kakao min. 70%
-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej( opcjonalnie)
-pół kostki miękkiego masła
-220g cukru
-220g mąki pszennej( można pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
-4 łyzki kakao
-1,5 łyżeczki proszu do pieczenia
Czekoladowe muffinki z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem. Następnie do masła dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
2.Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować. Nadmiar soku odcisnąć i dodać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę.
4.Masę buraczano-czekoladową dodać do ciasta, zmiksowac tylko do połączenia składników. Formy na muffinki wypełnić ciastem, piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Porady
Do masy można również dodać posiekane orzechy lub rodzynki.
Komentarze