Krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pozbawić pestek i miąższu, pokroić w kawałki ze skórką i ułożyć na blaszce z piekarnika, dodać też ze 3 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 5 ząbków czosnku. Skrapić oliwą i posypać: pieprzem, solą, papryką ostrą. Wstawić do piekarnika na 25min w temp 180°C.
2.W między czasie w garnku podsmażyć cebule, jak trochę zmięknie posypać papryką słodką wędzoną. Wlać 1l bulionu.
3.Warzywa z piekarnika przełożyć do garnka (dynie pozbawić skóry) i chwilę gotować.
4.Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
5.Z powrotem wstawić na ogień i chwilkę zagotować, w tym czasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym.
6.Podawać z dowolnymi dodatkami: pestki dyni, słonecznik, groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe.
Komentarze