Krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia
    - 3 ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 5 ząbków czosnku
    - 1l bulionu
    - 2 cebule
    - pieprz
    - sól
    - papryka słodka wędzona
    - papryka ostra
    - sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa z dyni Krem

Krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z dyni 1. Dynię pozbawić pestek i miąższu, pokroić w kawałki ze skórką i ułożyć na blaszce z piekarnika, dodać też ze 3 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 5 ząbków czosnku. Skrapić oliwą i posypać: pieprzem, solą, papryką ostrą. Wstawić do piekarnika na 25min w temp 180°C.
  • 2. W między czasie w garnku podsmażyć cebule, jak trochę zmięknie posypać papryką słodką wędzoną. Wlać 1l bulionu.
  • 3. Warzywa z piekarnika przełożyć do garnka (dynie pozbawić skóry) i chwilę gotować.
  • 4. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
  • 5. Z powrotem wstawić na ogień i chwilkę zagotować, w tym czasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym.
  • 6. Podawać z dowolnymi dodatkami: pestki dyni, słonecznik, groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować