Zupa krem z pieczonej dyni

4.5 (150 ocen)

Pyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni

    1 cebula

    1 papryczka chilli

    kawałek świeżego imbiru

    3 ząbki czosnku

    250 ml.śmietany 30 %

    masło

    1 litr bulionu warzywnego

    mielone chilli

    sól

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Desery Krem

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Obraną cebulę i czosnek, papryczki, imbir drobno siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem.

Porady

Zupa najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.

To może cię zainteresować