Zupa krem z patisonów z czosnkowymi grzankami na maśle

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, zdrowa zupa na bazie ekologicznych warzyw i grzanek z czosnkiem, smażonych na maśle, polecam

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 1 kg patisonów (u mnie 2 szt)
    2 duże cebule
    1 większa papryka czerwona
    2 ząbki czosnku
    2 ogórki małosolne lub kiszone
    pół pęczka posiekanego koperku
    1 łyżka masła do zupy
    150 g śmietanki 30%
    2 bułki pokrojone w kosteczkę
    1 łyżka masła do grzanek
    1 przeciśnięty ząbek czosnku
    sól, pieprz mielony do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z patisonów z czosnkowymi grzankami na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, cebulę w piórka, paprykę dowolnie, ogórki w kostkę i czosnek w plastry, wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać masło , osolić i gotować do miękkości warzyw.
    Po lekkim ostudzeniu zblendować, dodać koperek, śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Pokrojone bułki zrumienić na maśle, dodać rozgnieciony czosnek i wymieszać.
    Na talerzach całość posypać posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować