Pyszna, zdrowa zupa na bazie ekologicznych warzyw i grzanek z czosnkiem, smażonych na maśle, polecam
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 1 kg patisonów (u mnie 2 szt)
2 duże cebule
1 większa papryka czerwona
2 ząbki czosnku
2 ogórki małosolne lub kiszone
pół pęczka posiekanego koperku
1 łyżka masła do zupy
150 g śmietanki 30%
2 bułki pokrojone w kosteczkę
1 łyżka masła do grzanek
1 przeciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz mielony do smaku
natka pietruszki do posypania
Zupa krem z patisonów z czosnkowymi grzankami na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, cebulę w piórka, paprykę dowolnie, ogórki w kostkę i czosnek w plastry, wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać masło , osolić i gotować do miękkości warzyw.
Po lekkim ostudzeniu zblendować, dodać koperek, śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokrojone bułki zrumienić na maśle, dodać rozgnieciony czosnek i wymieszać.
Na talerzach całość posypać posiekana natką pietruszki.
Komentarze