Zupa krem z patisonów

4.39 (197 ocen)

  • 15 min

Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym ;)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 patisony
    3 marchewki
    cebula
    3 ząbki czosnku
    masło
    bulion
    śmietana 18%
    sól, pieprz, kurkuma
Wystaw ocenę:

4.39 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z patisonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdejmujemy z gazu i blendujemy zupę na krem. 1. 1. Patisony kroimy w kostkę, marchew w talarki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    2. Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulę z czosnkiem.
    3. Kiedy już się zeszkli, dodajemy marchew, dusimy ok. 10 min.
    4. Dodajemy patisony, dusimy ok 5-7 min.
    5. Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem tak by zakryć warzywa. Gotujemy ok 10 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    6. Zdejmujemy z gazu i blendujemy zupę na krem.
    7. Na koniec pieprzymy i solimy do smaku, dodajemy łyżeczkę kurkumy i mieszamy.
    Gotową zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dekorując odrobiną śmietany i zieleninką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

To może cię zainteresować