Delikatna, zdrowa , niezwykle aromatyczna zupa dla każdego wielbiciela kopru włoskiego.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
1 duża słodka gruszka
1 por, biała część
1 ząbek czosnku
400-500 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
100-150 ml słodkiej śmietany
pieprz cytrynowy
nasiona kopru włoskiego
sól himalajska
Zupa krem z fenkułem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fenkuły myjemy i siekamy dość drobno. (Zostawiamy kilka plastrów do dekoracji, które uprzednio podsmażymy na maśle klarowanym z dodatkiem pieprzu cytrynowego).
W garnku w którym będzie gotować zupę podsmażamy na oleju pokrojonego pora i fenkuł. Następnie dodajemy pokrojoną i obraną ze skórki gruszkę, chwilę wszystko podsmażamy i podlewamy bulionem lub wodą, tak aby warzywa zostały w całości przykryte. Dodajemy kilka nasion kopru włoskiego, ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, przecieramy przez sitko i doprawiamy do smaku.
Na końcu zabielamy zupę słodką śmietaną.
Zupę podajemy z pszenną bagietką lub grzankami.
Komentarze