Zupa krem z fenkułem i gruszką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna, zdrowa , niezwykle aromatyczna zupa dla każdego wielbiciela kopru włoskiego.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
    1 duża słodka gruszka
    1 por, biała część
    1 ząbek czosnku
    400-500 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
    100-150 ml słodkiej śmietany

    pieprz cytrynowy
    nasiona kopru włoskiego
    sól himalajska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z fenkułem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fenkuły myjemy i siekamy dość drobno. (Zostawiamy kilka plastrów do dekoracji, które uprzednio podsmażymy na maśle klarowanym z dodatkiem pieprzu cytrynowego).
    W garnku w którym będzie gotować zupę podsmażamy na oleju pokrojonego pora i fenkuł. Następnie dodajemy pokrojoną i obraną ze skórki gruszkę, chwilę wszystko podsmażamy i podlewamy bulionem lub wodą, tak aby warzywa zostały w całości przykryte. Dodajemy kilka nasion kopru włoskiego, ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, przecieramy przez sitko i doprawiamy do smaku.
    Na końcu zabielamy zupę słodką śmietaną.
    Zupę podajemy z pszenną bagietką lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Por Gruszki Śmietana 36%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować