Krem kalafiorowy z gruszką i porem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Lekko wykwintna zupa- krem, która zadowoli smakiem, ale i wyglądem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ¾ kalafiora
    2 gruszki
    2 ziemniaki
    ½ pora
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    750ml bulionu warzywnego
    120ml mleczka kokosowego
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz do smaku
    Groszek ptysiowy do podania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem kalafiorowy z gruszką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek, połowę pora i cebulę. Składniki umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut z lekko uchyloną pokrywką. Drugą część pora siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut.
    Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Por Warzywa Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować