Ta zupa jest aromatyczna, słodka, rozgrzewająca, o intensywnej barwie i mocno warzywna. Nie sposób jej odmówić. Podana z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego - mniam. Po prostu pycha!
Składniki:
3 buraki
1 ziemniak
1 łyżeczka tartego imbiru
1 cebula
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Oliwa
Zupa krem z buraków z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, posiekać i wraz z imbirem podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki i ziemniaka. Całość podsmażyć prze minutkę, po czym zalać wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotować pod przykryciem, około 30 minut, aby warzywa zmiękły. Wtedy całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Komentarze