zupa-krem z buraków

5 (140 ocen)

  • 60 min

Wspaniała zupa z buraków z dodatkiem tartego chrzanu w sam raz na poświąteczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średnie buraki
    2 jabłka reneta
    2-3 łyżki świeżo utartego chrzanu
    2 ugotowane ziemniaki
    1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
    na każdy talerz duży kleks śmietany
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny Tarty

Zupa-krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki obierz i pokrój w kostkę
    2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę
    3. Buraki i jabłka zalej wodą ( tak, aby przykryła warzywo i jabłko) i ugotuj do miękkości
    4. Miksuj blenderem wywar z burakami i jabłkami do uzyskania kremu
    5. Dodaj chrzan oraz dolej bulion - zupa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
    6. posól i popieprz do smaku
    7. Ugotuj ziemniaki w całości- po ugotowaniu pokrój w dużą kostkę
    8. Przed podaniem obsmaż ziemniaki krótko w małej ilości tłuszczu na lekko złoty kolor
    9. Zupę podaj z kleksem śmietany oraz kosteczkami przysmażonych ziemniaków

Porady

Ziemniaki do zupy można przysmażyć również ze skwarkami - do zupy nie dodaj jednak tłuszczu spod skwarków- zepsujesz jej smak!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować