Zupa-krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Buraki obierz i pokrój w kostkę
2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę
3. Buraki i jabłka zalej wodą ( tak, aby przykryła warzywo i jabłko) i ugotuj do miękkości
4. Miksuj blenderem wywar z burakami i jabłkami do uzyskania kremu
5. Dodaj chrzan oraz dolej bulion - zupa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
6. posól i popieprz do smaku
7. Ugotuj ziemniaki w całości- po ugotowaniu pokrój w dużą kostkę
8. Przed podaniem obsmaż ziemniaki krótko w małej ilości tłuszczu na lekko złoty kolor
9. Zupę podaj z kleksem śmietany oraz kosteczkami przysmażonych ziemniaków
Porady
Ziemniaki do zupy można przysmażyć również ze skwarkami - do zupy nie dodaj jednak tłuszczu spod skwarków- zepsujesz jej smak!
Komentarze