Słodko-kwaśna zalewa do grzybów

4.03 (264 ocen)

  • 30 min

Smaczna zalewa która nadaje się do wszystkich grzybów.

  • 30 min

Składniki:

  • Zalewa: 2 szkl wody, 0,5 szkl octu, 0,5 szkl cukru, 1 łyżka soli
    Przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, cebula
Wystaw ocenę:

4.03 (264 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Słodko-kwaśna zalewa do grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy i czyścimy, jeśli są duże kroimy na części.W przypadku kurek nie moczymy ich długo bo cały smak zostanie nam w wodzie. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ok 4-5 min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Gotujemy zalewę. Gdy składniki się połączą i zagotują- wyłączamy. Na dno słoika kładziemy plaster świeżej cebuli. Wsypujemy grzyby. Doprawiamy każdy słoik- na słoik 330 ml dajemy 4 ziarnka ziela, 1 większy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i jedną łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą {może być gorącą}, zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. {garnek napełniamy wodą o temperaturze zbliżonej do temp.zalewy w słoiku}

Porady

Cebulę warto sparzyć gorącą wodą przed włożeniem do słoików. Pozbędziemy się dzięki temu jej goryczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować