Słodko-kwaśna zalewa do grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy i czyścimy, jeśli są duże kroimy na części.W przypadku kurek nie moczymy ich długo bo cały smak zostanie nam w wodzie. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ok 4-5 min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Gotujemy zalewę. Gdy składniki się połączą i zagotują- wyłączamy. Na dno słoika kładziemy plaster świeżej cebuli. Wsypujemy grzyby. Doprawiamy każdy słoik- na słoik 330 ml dajemy 4 ziarnka ziela, 1 większy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i jedną łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą {może być gorącą}, zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. {garnek napełniamy wodą o temperaturze zbliżonej do temp.zalewy w słoiku}
Porady
Cebulę warto sparzyć gorącą wodą przed włożeniem do słoików. Pozbędziemy się dzięki temu jej goryczy.
Komentarze