Zupa krem z bobem i lanymi kluskami z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pożywna zupa, którą zrobiłam pierwszy raz dla mojej rodziny. Ponieważ moja rodzina uwielbia kluski więc do zupy dodałam lane, miękkie kluseczki z dodatkiem koperku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 ziemniaki
    Kawałek selera i pietruszki
    ½ kg świeżego bobu
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 kostka rosołowa
    Sól, pieprz do smaku
    1 jajko
    Mąka 2 łyżki
    1 łyżeczka koperku + do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z bobem i lanymi kluskami z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować w 1,5 l wody z dodatkiem kostki rosołowej. W osobnym garnku ugotować bób ze szczyptą soli do miękkości, odcedzić, bób obrać z łuski. Do ugotowanych warzyw dodać obrany bób, cebulę z czosnkiem, zagotować, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jajko wymieszać z mąką, dodać koperek, wymieszać. Zagotować wodę z dodatkiem soli, ugotować lane kluseczki. Wybrać łyżką cedzakową. Do misek rozlać krem, ułożyć lane kluseczki, posypać koperkiem.

Porady

1.by zupa miała ostrzejszy smak można dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować