Zupa dyniowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy i wrzucamy mięso i warzywa bez dyni. Po 30 minutach wrzucamy do wywaru obraną i pokrojoną w kostkę dynię, liście laurowe, ziarna i masło. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy wszystko, aż warzywa będą miękkie i dynia rozgotowana. Po ugotowaniu miksujemy bez mięsa. I ewentualnie zagęszczamy kleikiem ryżowym. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. W oddzielnym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wlewamy ciasto, najlepiej przez sitko. Gotujemy ok. 5 minut. Kluski lane powinny być miękkie i bardzo drobne. Przekładamy kluseczki do talerzyka i zalewany zupką. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze