ZUPA DYNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Rozgrzewająca zupka.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na zupę:
    * udko z kurczaka
    * 1 pietruszka
    * 2 marchewki
    * kawałek selera,
    * por,
    * 1/3 dojrzałej dyni
    * masło roślinne
    * 3 ziarna ziela angielskiego
    * 3 ziarna czarnego pieprzu
    * 3 liście laurowe
    * kawałek imbiru
    * natka pietruszki

    Składniki na kluseczki:
    * 1 żółtko jaja kurzego
    * 1 łyżeczka mąki pszennej
    * 1 łyżeczka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy i wrzucamy mięso i warzywa bez dyni. Po 30 minutach wrzucamy do wywaru obraną i pokrojoną w kostkę dynię, liście laurowe, ziarna i masło. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy wszystko, aż warzywa będą miękkie i dynia rozgotowana. Po ugotowaniu miksujemy bez mięsa. I ewentualnie zagęszczamy kleikiem ryżowym. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. W oddzielnym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wlewamy ciasto, najlepiej przez sitko. Gotujemy ok. 5 minut. Kluski lane powinny być miękkie i bardzo drobne. Przekładamy kluseczki do talerzyka i zalewany zupką. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować