Zupa krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą fasolę zalać wodą (ok. 0,5l) i odstawić na noc do namoczenia.
2.Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię.
4.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
5.Następnie dodać przyprawy (curry, kurkumę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową) oraz oliwę z oliwek, szczyptę soli i cukru
6.Podsmażyć na złoto- rumiany kolor.
7.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrajane w kostkę warzywa i poddusić pod przykryciem około 15 minut mieszając by dokładnie pokryć warzywa oliwą z przyprawami.
8.Podsmażone warzywa wrzucić do garnka z białą fasolą.
9.Zalać gorącym bulionem (ok. 0,5 l) z kostki rosołowej.
10.Gotować na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie.
11.Na koniec dodać odsączoną czerwoną fasolę.
12.Śmietanę zahartować wywarem, dodać do zupy i wymieszać.
13.Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze