Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Super propozycję na wykorzystanie dojrzałych bananów. Najbardziej smakują mi banany średnio dojrzałe, dojrzałe są dla mnie za miękkie i za słodkie, dlatego z takich najczęściej robię chlebek bananowy.W smaku jest obłędny, a zapach który się roznosi w domu jest jak z najlepszej piekarni!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 banany dojrzałw
    1 jajko L
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanko cukirubrązowego ewentualnie biały
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 opakowanie cukiru wanilinowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
    2 łyżeczki orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)
    5 kostek czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wrzucić banany, jajko, cukier wanilinowy, cukier brązowy oraz olej.
  • 2. Całość zmiksować.
  • 3. Do bananowej masy dodać przesianą mąkę z sodą.
  • 4. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Na tym etapie można wylać ciasto już do formy.
  • 6. Jeśli chcesz urozmaicić chlebek, dodać posiekane gorzką czekoladę i orzeszki ziemne, a także siemię lniane.
  • 7. Chlebek bananowy piec około godzinę, aż do suchego patyczka,
  • 8. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca a środek pulchny i mokry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować