Rosół z pulpecikami

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Może zdecydujecie się jutro ugotować na obiad rosół z pulpecikami :3 Jest pyszny, spokojnie można go traktować jako danie jednogarnkowe i zaoszczędzicie czas na przygotowanie II dania :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Rosół jarski
    1 kg włoszczyzny
    1 łyżeczka masła
    5 suszonych grzybów
    1 cebula
    woda
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    natka pietruszki
    makaron dowolny

    Pulpeciki
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. łopatka
    100 gram kaszy jaglanej (1 woreczek)
    8 łyżek kaszy mannej
    1 jajko L
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    majeranek
    przyprawa do mięsa mielonego
    inne przyprawy wg uznania
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Pulpety Klops Klopsiki

Rosół z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować esencjonalny rosół jarski.
  • 2. Włoszczyznę pokroić w pół talarki.
  • 3. Następnie podsmażyć na patelni, aż się zrumieni.
  • 4. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić podsmażoną włoszczyznę.
  • 5. Całość przyprawić i gotować do miękkości.
  • 6. W międzyczasie przygotować mięsną masę mieloną.
  • 7. Ugotować kaszę jaglaną.
  • 8. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną oraz kaszę manną.
  • 9. Dobrze wyrobić masę mięsną i doprawić do smaku.
  • 10. Uformować średniej wielkości pulpeciki.
  • 11. Ugotowany esencjonalny rosół jarski przecedzić.
  • 12. Wrzucić klopsiki i gotować około 20 minut po ich wypłynięciu na wierzch.
  • 13. Pod koniec gotowania wrzucić odcedzone wcześniej warzywa.
  • 14. Dodać łyżeczkę masła i przyprawić całość do smaku.
  • 15. Ugotować osobno dowolny makaron, ja zazwyczaj podaję rosół z pulpecikami z makaronem spaghetti złamanym w połowie.

Porady

Moją dzisiejszą propozycją jest rosół jarski z pulpecikami wieprzowymi, jednak jeśli zdecydujecie się przygotować rosół np. na całej kurze bądź kaczce obierzcie z nich mięso, przemielcie w maszynce a dalej wystarczy postępować jak w przypadku mielonego mięsa wieprzowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje :) Do mielonych pulpecików zamiast natki pietruszki warto dodać kilka liści szpinaku. Pulpecików wychodzi dość sporo, dlatego jeśli wam kilka zostanie, warto wykorzystać je na kolejny obiad. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty. Pycha!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować