Domowe masło orzechowe

5 (193 ocen)

  • 25 min

Pyszne domowe masło orzechowe, 100 gram zawiera około 200 kcal.

  • 25 min

Składniki:

  • orzeszki ziemne
    sól gruboziarnista do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Przetwory

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki ziemne podpiekamy wsypując na dobrze rozgrzaną patelnię ceramiczną, bądź wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • 2. Prażymy orzeszki około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli zdecydujecie się na piekarnik nagrzejcie go do 170 stopni.
  • 3. Następnie orzeszki przesypać do malaksera i ucierać około 15 minut, aż powstanie gęsta gładka masa
  • 4. Doprawić do smaku solą.
  • 5. Jeśli lubicie chrupiące pasty możecie dorzucić również kilka posiekanych orzechów ziemnych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Masło orzechowe Orzechy Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować