Zupa krem grzybowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeszcze nie mieszkam przy lesie, więc zupę robię z grzybów suszonych i mrożonych, ale już niedługo... :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - bulion drobiowy: 1.5 litra
    - garść suszonych grzybów: 3 sztuki
    - grzyby mrożone: 1 szklanka
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - mascarpone (lub gęsta śmietana): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, najlepiej na noc, ale godzina spokojnie wystarczy, po moczeniu odcedzić, drobno pokroić i wrzucić do bulionu wraz z wodą, w której się moczyły.
    Pogotować z pół godziny.
    Na maśle z oliwą podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i odmrożone grzyby.
    Do zupy wrzucić serek (lub śmietanę), zmiksować, wrzucić podsmażone grzyby i nakładać na talerze.
    Można udekorować kleksem śmietany i/lub czymś zielonym, u mnie była to bazylia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować