Pyszny krem grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić grzyby leśne bądź pieczarki na ćwiartki.
2.Suszone grzyby przepłukać i zalać wrzącą wodą, do całkowitego przykrycia. Ostawić pod przykryciem, aby naciągnęły.
3.Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć grzyby, aż woda z nich wyparuje. Dodać cebulę, czosnek, masło i tymianek, delikatnie posolić. Podsmażać, mieszając przez kilka minut.
4.Połowę suszonych grzybów posiekać drobno i dodać razem z tymi w całości na patelnię. Wodę od moczenia przecedzić, by pozbyć się ewentualnych ziaren piasku, następnie dodać do składników. Smażyć, aż cały płyn na patelni odparuje.
5.Do gorącego bulionu warzywnego dodać zawartość patelni, zagotować, dodać dwie łyżki (ok 80g) serka mascarpone, po czym zmiksować na gładki krem i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
6.Na oddzielnej patelni podsmażyć na łyżce oliwy cebulę pokrojoną w piórka. Dolać ocet balsamiczny i dwie-trzy łyżeczki cukru brązowego. Karmelizować przez kilka minut.
7.Umyć natkę pietruszki, drobno posiekać.
8.Zupę nalewać do miseczek. Na wierzchu ułożyć karmelizowaną cebulę, quenelle z serka mascarpone i posypać natką pietruszki.
Komentarze