Zupa kalafiorowa z trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna wersja zupy kalafiorowej

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka
    kalafior mały
    mały korzeń pietruszki
    kawałek selera-ok 1/4 bulwy
    marchew-2 szt
    por-jasnozielona część
    ziemniaki-5
    ziele angielskie- 5
    liście laurowe -2
    pieprz - 5 ziaren
    śmietana 30%- 100 ml
    sól
    przyprawa uniwersalna-1 łyżka
    suszony koperek-pół łyżeczki
    trawa cytrynowa mielona-pół łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa kalafiorowa z trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
    2.Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę umyć i obrać, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, pora pokroić w półplasterki.
    3.Warzywa poza kalafiorem i ziemniakami dodać do wywaru mięsnego.Gotować do miękkości mięsa.
    4.Mięso, seler i pietruszkę wyjąć, do zupy dodać kalafiora i ziemniaki i gotowac aż zmiękną. Na koniec dodać koperek, trawę cytrynową i zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
    Mięso można rozdrobnić i dodać do zupy lub podać osobno jako drugie danie. Seler i pietruszkę z wywaru często przerabiam na pastę do pieczywa :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Trawa cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować