Zupa kalafiorowa z trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
2.Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę umyć i obrać, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, pora pokroić w półplasterki.
3.Warzywa poza kalafiorem i ziemniakami dodać do wywaru mięsnego.Gotować do miękkości mięsa.
4.Mięso, seler i pietruszkę wyjąć, do zupy dodać kalafiora i ziemniaki i gotowac aż zmiękną. Na koniec dodać koperek, trawę cytrynową i zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Mięso można rozdrobnić i dodać do zupy lub podać osobno jako drugie danie. Seler i pietruszkę z wywaru często przerabiam na pastę do pieczywa :)
Komentarze