Znajdują się tu może zwolennicy zup ? Wiem, że dużo ludzi nie lubi brukselki. My za to uwielbiamy! Także dziś podam prostą a zarazem pyszną zupę jarzynową z dodatkiem brukselki.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 kości schabowe na zupę,
300 g mieszanki jarzynowej,
8 średnich ziemniaków,
500 g brukselki świeżej,
1 liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 mała marchew,
2 łyżki natki pietruszki,
1 łyżka liści magii ( 4 g każda ),
2 kostki oryginalne magii ( niekoniecznie ),
pół szklanki śmietany 30 %,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Zupa jarzynowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dodać opłukane kości schabowe na zupę oraz mieszankę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej, wlać 1,5 litra wody, całość zagotować zebrać powstałe szumowiny zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa na kościach. W trakcie gotowania dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu oczyszczoną kapustkę brukselkę, gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i zmiany koloru brukselki.
2.Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie ( proszę się nie obawiać ziemniaki gotowane z kapustką nie będą twarde ) a brukselka zmieniła kolor i po spróbowaniu jest miękka i krucha wtedy dodać kostki magii oraz pokrojone liście magii i natki pietruszki, chwilę pogotować do zmiękczenia się zieleniny a następnie wlać śmietanę 30 % zamieszać i lekko zagotować, ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
3.Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna pożywna i aromatyczna, kocham brukselkę w każdej postaci, kapustka o dziwo nie była gorzka jak niekiedy się trafia, a w zupie ugotowana jest krucha a zarazem soczysta. Jeżeli nie zjemy zupy a zwłaszcza brukselek można je wyjąć osuszyć i przygotować w bułce tartej to tylko taka podpowiedź bo u nas akurat znikła cała zupka.
Komentarze