Zupa z brukselką

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na zupę z brukselką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łyżka masła
    łyżka oliwy
    mała cebula
    marchewka
    1,25 l bulionu
    3 średnie ziemniaki
    300 g brukselki
    150 ml śmietany 18%
    posiekany koperek
    odrobina ostrej papryki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na maśle i oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę , dodać do zeszklonej cebulki i smażyć przez ok. 3 minuty.
    Po podsmażeniu dodać bulion i gotować pod przykryciem przez pięć minut.
    Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyta brukselkę, i gotować jeszcze przez 10 minut.
    Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawioną śmietanę (można do śmietany dodać łyżeczkę mąki, ale wtedy musimy zupę doprowadzić do wrzenia) . Najpierw wymieszać z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami zupy. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować