Zupa jarmużowa

4.49 (172 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Co roku w swoim ogródku hoduje jarmuż, zimą strząsam z niego śnieg, kawałek odłamuje i robię tą pyszną zupę. Zdrowa, konkretna, lekko kwaskowa, pyszna!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żeberka lub kości: 400 gramów
    - marchew,: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - jarmuż, duży liść: 300 gramów
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - ziele angielskie ziarna, liść laurowy: 3 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - jogurt naturalny / śmietana kwaśna: 200 mililitrów
    - kasza jęczmienna: 150 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa jarmużowa 1. Żeberka dokładnie myjemy kroimy na kawałki i gotujemy 30 minut w między czasie zbieramy szum, dodajemy ziele i liść laurowy.

    Obieramy wszystkie warzywa, marchew, seler i pietruszkę trzemy na grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
    Jarmuż oczyszczamy, wycinamy twarde włókna i kroimy w drobne paski.

    Do zupy wrzucamy warzywa, kaszę i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 30 minut, w tym czasie warzywa powinny być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek.
    Wyłączamy palnik i wlewamy szybko mieszając jogurt, lub kwaśną śmietanę.

    Zupę można zmiksować blenderem, ja raz miksuję raz nie.
    Jarmuż powinien być przemrożony, inaczej będzie gorzki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kasza jęczmienna Warzywa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować