Zupa jarmużowa z pulpetami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa jesienno - zimowa, pożywna i dzięki jarmużowi bogata w składniki odżywcze, minerały i witaminy.

Składniki:

  • Pulpety:
    300 g mięsa z łopatki
    1 średnia cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka majeranku
    mąka do obtoczenia
    pieprz, sól do smaku

    Zupa;
    3 ziemniaki
    1 pietruszka
    2 marchewki
    biała część pora
    8 dużych liści jarmużu
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (u mnie domowa)
    1 serek topiony (100 g)
    pieprz, sól, chili do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarmużowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zemleć dodać startą cebulę,jajko, majeranek, sól, pieprz i wyrobić. Uformować małe pulpeciki posypując mąką.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i pora pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju z masłem.
  • 3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka , zalać wodą, dodać przyprawę i gotować.
  • 4. Jarmuż dokładnie umyć, wyciąć grube nerwy, pokroić w paski.
  • 5. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie do zupy dodać pulpety, majeranek i jarmuż. Gotować ok 15 minut. Dodać serek, przyprawić pieprzem, solą i chili do smaku. Gotować jeszcze 3 - 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować