Zupa krem brokułowo-jarmużowa

4.5 (140 ocen)

Czas jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.

Składniki:

  • Duży brokuł podzielony na różyczki
    ok 90 g jarmużu
    1,5 l bulionu
    3 małe cebule lub 1 duża
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    jogurt lub śmietana do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Zupa krem brokułowo-jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski.
  • 2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem.
  • 3. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min.
  • 4. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem.
  • 5. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cebula Czosnek Jarmuż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować