Jarmużowa zupa z pomidorami i cieciorką

4.5 (172 ocen)

Smaczna i sycąca zupa, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że może stanowić samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub udko z kurczaka
    100g cieciorki
    150g jarmużu
    1 cebula
    3 pomidory
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    2 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Jarmużowa zupa z pomidorami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę namoczyć w wodzie i odstawić najlepiej na dobę.
    Porcję rosołową włożyć do zimnej wody i gotować na małym ogniu zbierając szumy.
  • 2. Dodać namoczoną cieciorkę i gotować, aż znacznie zmięknie. Z liści jarmużu wydrzeć twardą łodygę, a resztę drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić.
  • 3. Jarmuż i pomidory dodać do zupy. Gotować, wszystko do miękkości. Pomidory powinny się rozpaść. Pod koniec gotowania przyprawić zupę do smaku, ewentualnie podbić śmietanką. Wyjąć porcję rosołową, oskubać z mięsa i wrzucić do zupy. Smacznego :)

Porady

W okresie zimowym zamiast świeżych pomidorów można użyć domowego przecieru pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jarmuż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować