Zupa grzybowa "kurki " z makaronem

2 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Grzyby leśne czy nie jest to przyjemne chodzić i zbierać grzyby, zwłaszcza w jesienne chłodne poranki ? Lubicie może potrawy z leśnych grzybów, ja dziś ugotowałam szybką zupę z makaronem i oczywiście z dodatkiem grzybów kurek.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowych kurzych - 4 sztuki,
    150 g mieszanki warzywnej europejskiej,
    4 ziela angielskie,
    1 liść laurowy,
    150 g makaronu,
    730 g świeżych kurek leśnych,
    1 średnia główka czosnku - 9 małych ząbków,
    2 łyżki natki pietruszki,
    150 ml śmietany 30 %,
    2 łyżki przyprawy ziarenka smaku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa "kurki " z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Na początek przygotować grzyby oczyścić je i umyć w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody posolić ją dodać opłukane grzyby kurki gdy się zagotują zebrać powstałą pianę i pogotować je na wolnym ogniu przez dziesięć minut następnie przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Ocieknięte i ostygnięte przełożyć na talerz ( Ja zawsze obgotowuję grzyby jeśli ktoś tego nie robi to jego decyzja, byłam tak uczona w domu )
  • zupa 2. Następnie po ugotowanych grzybach do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe oraz warzywa z mieszanki europejskiej i ziarenka smaku. gotować całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę po gotować a następnie wyjąć porcje do ostygnięcia
  • zupa 3. W czasie gdy mięso stygnie do wywaru dodać dowolny makaron i gotować na wolnym ogniu do miękkości makaronu, następnie dodać obgotowane grzyby kurki i chwilkę pogotować . Pod koniec wsypać pokrojoną drobniej natkę pietruszki, zagotować a następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, doprawić do smaku. Ugotowana zupę zdjąć z ognia
  • zupa 4. Zupa wyszła bardzo smaczna aromatyczna i pachnąca dodanymi grzybami, jeżeli ktoś nie lubi śmietany to można ją pominąć. Zapewniam że po mimo dodanego tak dużej ilości czosnku nie jest wyczuwalny w zupie. Na jesienne chłodne wieczory taka zupka jak znalazł
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gąski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować