Zupa grzybowa z makaronem

5 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem makaronu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.50 dag świeżych grzybów: podgrzybki, prawdziwki- u mnie grzyby Bella"
    2-3 l wody
    2 cebule
    1-2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek korzenia selera
    100 ml śmietanki
    2 łyżki masła
    Kilka ziarenek czarnego pieprzu
    Sol, pieprz do smaku
    Natka pietruszki
    Opcjonalnie 2-3 grzybki suszone

    Opakowanie makaronu np: kokardki
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w krążki lub mniejsze części po czym włożyć do garnka,zalać wodą i gotować aż warzywa będą półmiękkie. Suszone grzyby pokroić w paseczki i dodać do zupy wraz z ziarenkami pieprzu. Cebule pokroić w krążki i poddusić na maśle. Grzyby oczyścić i pokroić dodać do cebuli i razem poddusić. Następnie grzyby przełożyć do wywaru, gotować ok 10 minut. Dodać śmietankę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu i dodać do zupy. Na koniec dać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Marchewka Pietruszka Makaron Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować