ZUPA GRZYBOWA

5 (142 ocen)

  • 60 min

Na wigilijny stół i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • 2 l wody
    40 dkg suszonych grzybów
    Włoszczyzna
    Cebula
    Majeranek
    Liść laurowy
    Ziemniaki
    Łyka masła
    Śmietana 30%
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby gotujemy do miękkości studzimy razem z wywarem, grzyby kroimy na drobne kawałki, wywar zostawiamy.
  • 2. Do wody wrzucamy włoszczyznę i gotujemy wywar. Gdy warzywa są już miękkie wyławiamy je i do wywaru wrzucamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, gotujemy do miękkości. Solimy i pieprzymy. W między czasie dusimy cebulę pokrojona w kostkę z dodatkiem liścia laurowego i majeranku.Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane dodajemy duszoną cebulę, dolewamy wywar z grzybów i pokrojone wcześniej grzyby, oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę (ale niewiele). Gotujemy chwilę na końcu dodając 4 łyżki słodkiej śmietany, solimy i pierzymy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować