Tradycyjna zupa grzybowa

4.47 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Najlepsza jesienna zupa

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    2 cebule
    pół kostki masła
    2-3 litry wody
    sól, pieprz
    włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
    0,5-1 kg ziemniaków
    2 liście laurowe
    łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    śmietanka 30% ewentualnie
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa grz 1. Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
    Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
    Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.
    Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.
    Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
    Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.
    Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
    Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.
    Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.

Porady

My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować