REKLAMA

Tradycyjna zupa grzybowa

wyświetlono: 169661 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Najlepsza jesienna zupa

opublikowany: 29.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 50 min

Składniki:

  • około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    2 cebule
    pół kostki masła
    2-3 litry wody
    sól, pieprz
    włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
    0,5-1 kg ziemniaków
    2 liście laurowe
    łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    śmietanka 30% ewentualnie
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • zupa grz 1. Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
    Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
    Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.
    Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.
    Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
    Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.
    Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
    Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.
    Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Porady

My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: BeniaJ

Tradycyjna zupa grzybowa

Intensywna i mocna w smaku

kategoria: Zupy opublikowany: 24.04.2015 | wyświetlono: 2387 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Tradycyjna zupa grzybowa

Danie pełne smaku i aromatu.

kategoria: Zupy opublikowany: 04.08.2014 | wyświetlono: 1999 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Zupa grzybowa

W niektórych rejonach Polski zupę grzybową podaje się jako danie wigilijne. Oto moja propozycja też pysznej zupy.

kategoria: Zupy zupa grzybowa opublikowany: 27.10.2017 | wyświetlono: 4082 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE