Zupa grzybowa

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa która co roku gości na naszym wigilijnym stole. Z przepisu mojej prababci, która zawsze co roku na Święta ją robiła. Niezapomniany smak.

Paulina16621
  • 90min

Składniki

50 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
kawałek selera
1 liść laurowy
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1,5 l ciepłej przegotowanej wody
200 ml kwaśnej śmietany
1/2 cytryny
1 łyżka masła
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa grzybowa

  • 1. Grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5 l ciepłej przegotowanej wody i moczyć przez 2 godziny.
  • 2. Obrane warzywa i cebulę opłukać i pokroić w kostkę, włożyć do miękkich grzybów. Dodać masło, sól, przyprawy i gotować przez 30 minut.
  • 3. Zalać śmietaną i sokiem z cytryny, zagotować. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciWigiliagrzybyświętazupa grzybowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa

Dodane przez: paolineczka

Zupa grzybowa

To wyjątkowa zupa o niepowtarzalnym...

Zupa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Zupa grzybowa

Nie ma to jak pyszna, aromatyczna...

grzybowa z łazankami

Dodane przez: klementynka

Zupa grzybowa z łazankami

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa...

zupa  grzybowa

Dodane przez: mariola1972

zupa grzybowa

w wielu regionach podaje się...

Wigilijna zupa grzybowa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijna zupa grzybowa

Mocno grzybowa zupa ze świeżych,...

Grzybowa

Dodane przez: anetamlp

Zupa grzybowa

Najwspanialsza zupa grzybowa na...