Zupa grochowa po egipsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zupę grochową przygotowuję w swoim domu dość często, dlatego wariacji na jej temat znam dość sporo. Dziś mam dla was przepis zaczerpnięty z kuchni warszawskiej. Zupa grochowa jest na prawdę pyszna, bardzo sycąca i najlepiej smakuje na gorąco z grzankami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 45 dag grochu ciecierzycy
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 cebula
    1/4 selera
    2 l wody
    125 ml śmietany 18%
    3 żółtka
    1 łyżeczka kurkumy
    1 kostka rosołowa warzywna
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka masła
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grochówka

Zupa grochowa po egipsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę opalić na gazie. Z marchwi, pietruszki, selera i opalonej cebuli ugotować bulion (najlepiej dzień wcześniej, bądź minimum 4 godziny przed chęcią podania zupy). Do bulionu można dodać 2 piersi z kurczaka bądź 1 porcję rosołową.
    Do przecedzonego ciepłego bulionu wrzucić groch. (Ja swój bulion robiłam wieczorem, dlatego groch moczyłam całą noc.)
    Nad ranem ugotować groch w bulionie, w którym moczył się przez całą noc. Dodać przyprawy.
    Gdy groch będzie już al'dente, zmiksować go blenderem w bulionie.
    Żółtka rozprowadzić śmietanką, dodać chochelkę bulionu i wlać do zupy, zagotować.
    Zupę doprawić solą do smaku, do każdej porcji dodać łyżeczkę masła, podawać z gorącymi grzankami z pieczywa. Ja zazwyczaj podaję tą zupę z grzankami z czosnkowych bagietek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować