Zupa grochowa po mojemu

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na jesienne chłody polecam pyszną i sycącą zupę grochową. Zupa jest gęsta i rozgrzewająca. Dla wielbicieli takich zup.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego połówek
    2 małe marchewki
    2 małe pietruszki
    1 cebula
    kilka ziemniaków
    30 dag boczku wędzonego
    30 dag dobrej jakości kiełbasy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    majeranek suszony według uznania
    olej do smażenia
    liść laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    1 kostka bulionowa warzywna
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Grochówka

Zupa grochowa po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed gotowaniem namaczamy groch w zimnej wodzie, następnie po namoczeniu wodę odlewamy a groch płuczemy. Przekładamy do garnka.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka.
  • 3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy.
  • 4. Składniki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie i kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec przyprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
  • 5. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować