Zupa fasolowa z zapalaną mąką

2 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis który czeka już na blogu specjalnie dla państwa zupka fasolowa jak za czasów mojego dzieciństwa

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 670 g porcji rosołowych,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    6 - 8 sztuk średnich ziemniaków,
    200 g swojskiej kolorowej fasoli,
    2 małe marchewki,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 duży liść laurowy,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    2 spore garście pokrojonych liści pora,
    2 łyżki majeranku,
    1,5 łyżki mąki pszennej,
    1 garść pokrojonej natki pietruszki,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego świeżo zmielonego
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z zapalaną mąką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje oraz suszona włoszczyznę i kolorowa fasolę, podczas gotowania na wolnym ogniu dodać przyprawę uniwersalną, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziela angielskie i liść laurowy. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż fasola zacznie robić się miękka
  • zupa 2. Jak już dodana fasola jest prawie miękka wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście pora, gotować do miękkości ziemniaków a następnie wsypać majeranek i gotować do czasu przygotowania mąki zapalanej
  • zupa 3. Zasmażkę rozprowadzić z wywarem od zupy, wlać do wywaru wtedy gdy już ziemniaki są miękkie, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby nie było kluchów pogotować a następnie dodać natkę pietruszki a na koniec świeżo zmielony pieprz naturalny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować