Flaczki wołowe z zapalaną mąką

2 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Flaczki ? to wasze ulubione danie czy zmora z dzieciństwa ? my bardzo je uwielbiamy za każdym razem gdy je gotuje wychodzą mi co raz to smaczniejsze. W moim domu rodzinnym często mama gotowała nam to danie i właśnie za zwyczaj były z zapalaną mąką utkwiło mi to w pamięci i też tak gotuję

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,730 kg zestaw wołowy na rosół,
    2 opakowania flaków wołowych gotowanych, krojonych,
    1 średnia marchew,
    1 kawałek selera,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    3 liście laurowe,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1,5 opakowania przyprawy do flaków 20 g jedno opakowanie,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1,5 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Flaczki

Flaczki wołowe z zapalaną mąką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Przygotować zestaw wołowy rosołowy, do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną wołowinę na rosół, marchew pokrojoną dowolnie lub starta na tarce jarzynowej oraz pokrojony seler. Całość zagotować i zmniejszyć ogień, gotować na wolnym ogniu do wygotowania się litra wody oraz do miękkości wołowiny. W czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny a następnie wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie, liście laurowe i wsypać przyprawę uniwersalną
  • flaki 2. W międzyczasie gdy jeszcze wywar wołowy się gotuje przygotować flaki opłukać je kilkanaście razy w ciepłej wodzie do czasu aż woda z płukania będzie przezroczysta a nie mleczna. Jak już wołowina jest miękka wyjąć ją z wywaru i odstawić aby ostygła a do wywaru przełożyć flaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości i do czasu aż na wywarze pokarze się tak zwany kożuszek. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski wołowinę i gotować do czasu aż zostanie pół litra wody, następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę pogotować
  • flaki 3. Po chwili gotowania się na bardzo wolnym ogniu flaków z majerankiem dodać przygotowaną przyprawę do flaków i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie na suchą patelnię wsypać łyżkę mąki lekko ją podpalić zdjąć z ognia wlać do podpalonej mąki kilka chochel wywaru od flaków i rozprowadzić ją tak aby nie było grudek mąki. Zalać zasmażką flaki i jeszcze chwilę zagotować następnie zdjąć z ognia
  • flaki 4. Ugotowane flaki z zasmażką można zajadać z bułką pszenną lub chlebem kto jak lubi. Tak przygotowane flaki z zasmażką mogą być jako przekąska między posiłkami a nawet jak ktoś lubi można podać do stołu świątecznego ale to już zależy od gustu. Flaczki nie są wodniste lecz gęstawe i bardziej syte niż tradycyjne bez zasmażki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować