Flaki wołowe z zapalaną mąką pszenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości BOCZKOWE oraz marchew startą na tarce jarzynowej, ziela angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Gotować na wolnym ogniu pod pół przykrytą pokrywką do ich miękkości. Gdy są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły a dodać flaki dokładnie opłukane w ciepłej bieżącej wodzie i także gotować do ich miękkości
2.Po chwili gotowania się wywaru z flakami dodać oczyszczone mięso z kości i nadal gotować, następnie dodać przyprawy a w międzyczasie mąkę usmażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor, po usmażeniu rozprowadzić ją z wywarem od flaków do czasu aż nie będzie grudek
3.Gdy flaki są już idealnie miękkie wtedy wlać przygotowaną mąkę szybko zamieszać i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut
Komentarze