Flaki wołowe z zapalaną mąką pszenną

2.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kto lubi flaki ? u mnie to jedno z najsmaczniejszych dań które uwielbiam i mogłabym jeść je nieustannie a jak z tym daniem jest u was ?

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg kości BOCZKOWYCH,
    880 g flaki wołowe,
    10 ziarenek ziela angielskiego,
    3 liście laurowe,
    1 duża marchew,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    1 przyprawa do flaków klasyczna 20 g,
    1 łyżka pieprzu ziołowego,
    1 łyżka papryki słodkiej,
    1 łyżka czosnku staropolskiego mielonego,
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe z zapalaną mąką pszenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości BOCZKOWE oraz marchew startą na tarce jarzynowej, ziela angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Gotować na wolnym ogniu pod pół przykrytą pokrywką do ich miękkości. Gdy są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły a dodać flaki dokładnie opłukane w ciepłej bieżącej wodzie i także gotować do ich miękkości
  • flaki 2. Po chwili gotowania się wywaru z flakami dodać oczyszczone mięso z kości i nadal gotować, następnie dodać przyprawy a w międzyczasie mąkę usmażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor, po usmażeniu rozprowadzić ją z wywarem od flaków do czasu aż nie będzie grudek
  • flaki 3. Gdy flaki są już idealnie miękkie wtedy wlać przygotowaną mąkę szybko zamieszać i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut
  • flaki 4. Gotowe flaki można podawać z dowolnym pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować