Zupa dyniowa z ogórkiem po żydowsku i pieczarkami

  • wyświetlono: 308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezonowy przysmak – zupa dyniowa. Nie w formie kremu, a z całymi cząstkami dyni i towarzyszących jej składników. Oprócz warzyw, zupa zawiera także ogórki po żydowsku oraz pieczarki. Dodatki nieprzypadkowe, bo znacznie wzbogacają smak potrawy.

P10
  • 6 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

500 g miąższu dyni
150 g ogórków po żydowsku (ewentualnie z zalewy curry, ostatecznie korniszony)
100 g oczyszczonych pieczarek
½ brokuła (225 g)
1 średnia obrana marchewka (120 g)
100 g obranego selera korzeniowego
1 nieduża czerwona cebula (70 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki mleka
6 szklanek bulionu warzywnego
1 płaska łyżeczka estragonu suszonego
5 kulek ziela angielskiego
4 suszone jagody jałowca
4 goździki
1/2 łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – słodkiej papryki, kardamonu, cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
do podania - kasza kuskus przygotowana wg instrukcji na opakowaniu (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa dyniowa z ogórkiem po żydowsku i pieczarkami

  • Zupa dyniowa z ogórkiem po żydowsku i pieczarkami1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe cząstki pieczarki, obraną i posiekaną cebulę, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, a także ziele angielskie, jagody jałowca i goździki, wsypać estragon, chilli, słodka paprykę, kardamon i cynamon. Całość smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa dyniowa z ogórkiem po żydowsku i pieczarkami2. Składniki oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Następnie wlać bulion i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do garnka dołożyć pokrojoną w małą kostkę dynię, pokrojonego na małe różyczki brokuła i jego drobno pokrojoną łodygę, pokrojoną w półplastry marchewkę oraz pokrojonego w kostkę selera. Gotować 10 min. Po tym czasie dodać ogórki pokrojone w plastry i gotować jeszcze ok. 5 min (do miękkości składników). Śmietanę i mleko wymieszać, po czym zahartować niewielką ilością płynu z zupy i wlać do zawartości garnka.
  • Zupa dyniowa z ogórkiem po żydowsku i pieczarkami3. Dołożyć natkę pietruszki i wymieszać. Całość zagotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z kaszą kuskus w ilości wg uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkacynamonczosnekmarchewkaogórki konserwoweoliwanatka pietruszkizupabulion warzywnycurryśmietanaczerwona cebulabrokułDyniakasza kuskuskolacjaobiadzdrowamlekona ciepłotaniaziele angielskiepapryka słodkakorniszonykardamongoździkiestragonwegetariańskana ostroprostazalewadyniowaoryginalnaorientalnazasmażanapikantnapożywnaseler korzeniowygęstachilli w płatkachkorzennazabielanaaromatycznasezonowaprzepis_miesiąca1000treściwazagęszczanaOgórki po żydowskujagody owoce jałowcapodprawiana

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

Pyszna, pożywna, rozgrzewająca...

Zupa z kalafiora i pieczarek

Dodane przez: AnetaJ

Zupa z kalafiora i pieczarek

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka....

Orientalna zupa dyniowa z kurczakiem i grzankami

Dodane przez: Mania13

Orientalna zupa dyniowa z kurczakiem i grzankami

Jak inaczej wejść w jesienną aurę...

wyśmienita zupa z dyni

Dodane przez: Neblina36

Zupa dyniowa z gruszką i mascarpone

Uwielbiam zupę z dyni. Gotuję różne...

Zupa z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: Dalia84

Zupa z cukinią i pieczarkami

Smaczna, sycąca zupa. Samo zdrowie.

zupa pieczarkowa

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Zupa krem z pieczarek i serków topionych

Często robię tę zupę na przyjęcia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE