Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cebulowa przypomina mi Francję, którą podziwiam na odległość i wciąż platonicznie. Brudna jest podobno i wcale nie fajna, ale dla wielu zapewne magiczna.Żeby być tam, choć raz po raz, sięgam po książ

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula mieszana (czerwona, cukrowa, zwykła itd): 5 sztuk
    - marchew: 2 sztuki
    - piertuszka: 1 sztuka
    - wywar warzywny lub bulion: 0.5 litra
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - masło: 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je na maśle zmieszanym z oliwą czy olejem.
  • 2. W między czasie pietruszkę kroimy na kostkę a marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
  • 3. Gdy cebula zrobi się szklista (jeśli chcemy zupę ciemniejszą musi nieco się podsmażyć) zalewamy wszystko wywarem i dodajemy pietruszkę oraz tymianek.
  • 4. Gdy pietruszka zrobi się miękka dodajemy starta marchew.
    Podgotowujemy nieco wszystko i doprawiamy wg uznania.
  • 5. Podajemy z makaronem, grzankami, chlebem czosnkowym i co nam w duszy gra.
  • 6. Jeśli mamy świeży tymianek jest niezastąpiony do ostatecznego posypania nim zupy, np z kleksem gęstej śmietany.
    Wyśmienicie smakuje również z serem żółtym o ostrzejszym smaku.
    Świetnie sprawdzą się też podprażone nasiona, które w zupach lądują dosyć często.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować