Zupa cebulowa

4.5 (173 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na oryginalną francuską zupę cebulową

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bulion: 1 litr
    - cebula (duża): 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser ementaler (pokrojony w cienkie paski): 80 gramów
    - białe wino (wytrawne): 200 mililitrów
    - masło: 3 łyżki
    - oliwa: 4 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - sól: 1 sztuka
    - pieprz: 1 sztuka
    - bułka (na grzanki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki również i mąka będzie złota. Dodawać wino i odparowywać na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 2. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem i dodać czosnek. Zagotować, po czym gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
  • 3. Bułkę pokroić w drobną kostke i obsmażyć na patelnie bez tłuszczu na złoty kolor.
  • 4. Zupę przelać do czterech kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiekać w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku, aż do stopienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować