Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Zapiekana zupa cebulowa to bardzo popularne i zdrowe danie! Jej smakiem i zapachem zachwycają się miłośnicy tego warzywa. Chociaż przygotowując zupę cebulową zdarza mi się zapłakać, to już pierwsza łyżka wynagradza mi to pieczenie oczu. Uwielbiam ten smak!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ◦800 g cebuli
    ◦400 g czerwonej cebuli
    ◦2 łyżki oleju
    ◦1 łyża masła
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki octu balsamicznego
    ◦1 łyczka czerwonego octu winnego
    ◦300 ml wytrawnego wina (użyłam czerwonego)
    ◦1 litr wywaru warzywnego
    ◦3-4 ząbki czosnku

    Dodatkowo:
    ◦1 bagietka
    ◦200 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zupy cebulowej:
    Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny oraz czerwone wino. Gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bagietkę kroimy i podpiekamy na grzanki.
    Do żaroodpornych miseczek przelewamy zupę cebulową, na wierzch kładziemy po 1-2 grzankach i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści i zarumieni (ok. 5 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować