Zupa cebulowa

4.2 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Zupa cebulowa bez dodatku białego wina wytrawnego z grzankami z serem camembert. Idealny pomysł na prosty i rozgrzewający obiad.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6 dużych cebul
    4 łyżki masła
    1.3 l wywaru warzywnego lub innego
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki octu jabłkowego
    Łyżeczka cukru
    Sól i pieprz
    Tymianek
    Opcjonalnie:
    Pieczywo i ser camembert na grzanki
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

    2. Masło rozgrzewamy w garczki i dodajemy cebulę. Solimy odrobinę, aby cebula szybciej zmiękła.

    3. Smażymy cebulę około 15-20 minut bez przykrycia co chwilę mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy łyżeczkę cukru. Smażymy kolejne 15-20 minut.

    4. Gdy cebula się zarumieni i zmniejszy swoją objętość dodajemy czosnek i świeżo zmielony pieprz oraz tymianek. Smażymy dalej około 5- 10 minut mieszając co jakiś czas.

    5. Następnie dodajemy 60 ml wywaru warzywnego wymieszanego z 2 łyżkami octu jabłkowego. Gotujemy nadal ,aż nadmiar płynu wyparuje.

    6. Dodajemy na koniec pozostały wywar warzywny i gotujemy zupę około 20- 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

    7. Podajemy z grzankami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Wywar Ocet jabłkowy Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować