Zupa cebulowa bez dodatku białego wina wytrawnego z grzankami z serem camembert. Idealny pomysł na prosty i rozgrzewający obiad.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
6 dużych cebul
4 łyżki masła
1.3 l wywaru warzywnego lub innego
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
Łyżeczka cukru
Sól i pieprz
Tymianek
Opcjonalnie:
Pieczywo i ser camembert na grzanki
2. Masło rozgrzewamy w garczki i dodajemy cebulę. Solimy odrobinę, aby cebula szybciej zmiękła.
3. Smażymy cebulę około 15-20 minut bez przykrycia co chwilę mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy łyżeczkę cukru. Smażymy kolejne 15-20 minut.
4. Gdy cebula się zarumieni i zmniejszy swoją objętość dodajemy czosnek i świeżo zmielony pieprz oraz tymianek. Smażymy dalej około 5- 10 minut mieszając co jakiś czas.
5. Następnie dodajemy 60 ml wywaru warzywnego wymieszanego z 2 łyżkami octu jabłkowego. Gotujemy nadal ,aż nadmiar płynu wyparuje.
6. Dodajemy na koniec pozostały wywar warzywny i gotujemy zupę około 20- 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze