Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Rozgrzewająca i gęsta zupa cebulowa na rosole z kury, z dodatkiem tymianku i suszonego czosnku niedźwiedziego wzbogacona o aromat białego wina i grzanki z serem pleśniowym

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1,5 l gęstego (galaretowatego) bulionu z kury
    1kg obranej cebuli
    1 łyżka cukru
    2 szklanki wina białego ( cabernet sauvignon)
    1/2 chili
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    1-2 łyżka oliwy
    tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca

    grzanki:
    1 półbagietka
    1 plaster sera z niebieską plesnią (roquefort) ok. 20 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Przekąski

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa 1. Cebulę kroimy w pióra- podsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy liscie laurowe, jałowiec, posiekane chili, ziele angielskie, sól. Do zeszkolnej cebuli dodajemy czosnek. Gdy cebula jest już podduszona dodajemy cukier i mieszamy by się nie przypaliła (musi zmienić kolor na lekko brązowy). Gdy cebula zmieniła kolor, cukier się skarmelizował, dodajemy 1 szklankę wina i dusimy do odparowania z cebulą.
  • Zupa cebulowa 2. Gdy wino odarowało, a cebula nabrała aromatu dolewamy bulion i zagatowujemy, po zagotowaniu zmniejszamy ogień - by tylko delikatnie gotowało się jak rosół. Zupa dochodzi na wolnym ogniu, robiąc się coraz gęstsza i zmieniając kolor z jasnego na złotobrązowy. Gotujemy tak przez około 3 godziny.
  • Zupa cebulowa 3. Półbagietkę kroimy na kromki i za pomocą opiekacza lub piekarnika bez tłuszczu opiekamy na złoty kolor. Na podpieczone i chrupiące kromki układamy kawałki sera pleśniowego - przed podaniem zapiekamy, tak by ser rozpuścił się na grzankach
  • Zupa cebulowa 4. Po 3 godzinach zupa prawie jest gotowa, dodajemy 1 szklankę wina i zagotowujemy zupę, gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem, i czosnkiem niedźwiedzim. Wlewamy gorącą do miseczek - ilość grzanek jaką nałożymy zależy już od nas lub naszych gości :)

Porady

-ser do grzanek jest ważny by nie był to zwykły żółty, tylko o wyrazistym smaku typu gruyere,roquefort, stilton, dlatezo ze podkreślą smak zupy i swietnie komponują się z winem - ja użyłam wina , które później podałam do obiadu o przyjemnym lekkim smaku, które pasuje do serów - oryginalnie cebulowa powinna byc przygotowana na wywarze wołowym, ale ja zastapiłam go gęstym aromatycznym bulionem z kury

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować