Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z dodatkiem makaronu zacierka . Idealna na obiad lub inne okazje, przyjęcia rodzinne czy towarzyskie.
30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki
0,5 kg pieczarek
3 cebule
3 piersi z kurczaka
4 ogórki kiszone
1 papryka
250 g makaronu zacierka
Sól pieprz do smaku
Przyprawa do kurczaka
Majeranek
Po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
Koncentrat pomidorowy
1 butelka passaty pomidorowej 750 ml
Zupa "ala" strogonow z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w paski.
Filety opłukaj, osusz i pokrój w kostkę posyp przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę chwilę podsmaż, dodaj pieczarki dopraw solą i pieprzem duś około 10 minut, przełóż do garnka.
Na patelni rozgrzej olej dodaj kurczaka podsmaż około 10 minut, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki, chwilę podsmaż dodaj do pieczarek.
Całość zalej wodą lub bulionem dodaj passate i przyprawy gotuj około 10 minut, następnie koncentrat pomidorowy i makaron.
Całość gotuj do miękkości makaronu
W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Gdyby zupa była gęsta dodaj wody lub bulionu.
Komentarze