Zrazy wołowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne zrazy wołowe nadziewane boczkiem, cebulką i ogórkiem. Idealnie sprawdzą się na odświętny obiad i nie tylko.

  • 1 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg mięsa wołowego (np. polędwica)
    100 g wędzonego boczku
    kilka ogórków kiszonych
    musztarda np. sarepska
    1 cebula
    sól
    pieprz

    Sos:
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogorki pokroić w słupki, cebule pokroić w kostkę.
  • 2. Mieso rozklepać dość cienko uważając, aby nie przedziurawić go. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • 3. Posmarować każdy kawałek mięsa z jednej strony musztardą, nałożyć boczek pokrojony w kostkę, do tego dwa słupki ogórka, cebulkę i zawinąć całość w roladkę. Spiąć mieso wykałaczkami.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć zrazy z każdej strony, następnie podlać mięso wodą i dusić około godziny pod przykryciem, aż będzie miękkie. Zdjąć z patelni, w razie potrzeby dolać wody, aby wykonać sos.
  • 5. Skrobię wymieszać w wodzie, dodać kilka łyżek wrzątku do szklanki, następnie wlać całość na patelnię i zagęścić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować