Zrazy wołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Zrazy wołowe

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 500 g wołowiny, lub 4 pocięte plastry/4 kotlety pobite,
    - 1 l wody lub więcej do przykrycia,
    - 1 włoszczyzna,
    - ziele angielskie z 4 ziarenka,
    - liście laurowe 4 sztuki,
    - 1 ogórek kiszony,
    - 1 papryka czerwona (w tym 4 paski cienkie papryki czerwonej),
    - 4 plastry boczku cienkiego np. szynki szwarcwaldzkiej,
    - pieprz, sól,
    - majeranek,
    - kminek,
    - 4 łyżeczki musztardy,
    - 6-8 śliwek suszonych.

    Sos:
    - 1/2 cebuli,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 1 łyżka masła,
    - bulion z gotowanych zrazów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbite wołowe kotlety posypujemy solą i pieprzem, majerankiem, smarujemy musztardą, na to kładziemy 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej, na dole kotleta pasek ogórka kiszonego, papryki. Zwijamy w rulon. Przekuwamy wykałaczkami, żeby podczas smażenia i gotowania nie rozwinęły się. Następnie na rozgrzanym oleju zrazy smażę z każdej strony do zarumienienia. Na tej samej patelni dodaję masło, podduszam cebulę pociętą w piórka, którą dodaję potem do sosu. Gotuję na małym ogniu (tak aby woda przykrywała zrazy, w razie konieczności w trakcie gotowania dolewam więcej tak aby ciągle były przykryte). Do wody dodajemy woszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, śliwki i resztę papryki. Wodę solę płaską łyżkę (do smaku). Gotuję na małym ogniu do miękkości zrazów. (ok 2 godz. na małym ogniu). Następnie zrazy wyjmuję, do pozostałej wody, dodaję cebulę wcześniej uduszoną, chwilę mieszam, gotuję. Zamiast używać mąki podsmażonej, żeby zagęścić sos, resztki warzyw i śliwki, cebulę blenduję, dodaję śmietanę. Do sosu dodaję zrazy i gotuję w sosie na małym ogniu. Podaje z buraczkami smażonymi i albo z kiszonymi ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować