Zrazy wołowe

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zrazy wołowe

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 4 porcje
  • 120min

Składniki

- 500 g wołowiny, lub 4 pocięte plastry/4 kotlety pobite,
- 1 l wody lub więcej do przykrycia,
- 1 włoszczyzna,
- ziele angielskie z 4 ziarenka,
- liście laurowe 4 sztuki,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 papryka czerwona (w tym 4 paski cienkie papryki czerwonej),
- 4 plastry boczku cienkiego np. szynki szwarcwaldzkiej,
- pieprz, sól,
- majeranek,
- kminek,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 6-8 śliwek suszonych.

Sos:
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka masła,
- bulion z gotowanych zrazów.

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy wołowe

  • 1. Rozbite wołowe kotlety posypujemy solą i pieprzem, majerankiem, smarujemy musztardą, na to kładziemy 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej, na dole kotleta pasek ogórka kiszonego, papryki. Zwijamy w rulon. Przekuwamy wykałaczkami, żeby podczas smażenia i gotowania nie rozwinęły się. Następnie na rozgrzanym oleju zrazy smażę z każdej strony do zarumienienia. Na tej samej patelni dodaję masło, podduszam cebulę pociętą w piórka, którą dodaję potem do sosu. Gotuję na małym ogniu (tak aby woda przykrywała zrazy, w razie konieczności w trakcie gotowania dolewam więcej tak aby ciągle były przykryte). Do wody dodajemy woszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, śliwki i resztę papryki. Wodę solę płaską łyżkę (do smaku). Gotuję na małym ogniu do miękkości zrazów. (ok 2 godz. na małym ogniu). Następnie zrazy wyjmuję, do pozostałej wody, dodaję cebulę wcześniej uduszoną, chwilę mieszam, gotuję. Zamiast używać mąki podsmażonej, żeby zagęścić sos, resztki warzyw i śliwki, cebulę blenduję, dodaję śmietanę. Do sosu dodaję zrazy i gotuję w sosie na małym ogniu. Podaje z buraczkami smażonymi i albo z kiszonymi ogórkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoobiadpolska kuchniazrazy wołowe

Komentarze

Podobne przepisy

Włoskie zrazy wołowe w pomidorach

Dodane przez: PolskaGotuje

Włoskie zrazy wołowe w pomidorach

Oryginalne włoskie zrazy wołowe...

Zrazy wołowe w sosie paprykowo – pomidorowym.

Dodane przez: Violetka76

Zrazy wołowe w sosie paprykowo – pomidorowym

Tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem,...

Pyszne zrazy wołowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Pyszne zrazy wołowe

Od kiedy zostałam mamą, częściej...

Zrazy z jabłkiem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zrazy wołowe z jabłkiem na czarnym ryżu

Bardzo smaczna propozycja na zrazy...

zrazy

Dodane przez: iza w

Zrazy wołowe

pyszne, mięciutkie rozpływające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE