Ziołowo-cytrynowe okonki w boczku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla miłośników ryb i swojskich smaków:) Sezon grillowy otwarty !!!:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - okoń (małe okonie lub większe płotki): 4 sztuki
    - boczek (wędzony): 4 plastry
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - mięta (świeże listki): 2 łyżki
    - bazylia (świeże listki): 2 łyżki
    - cytryna: 1 sztuka
    - przyprawa do ryb (np Galeo): 2 łyżeczki
    - pieprz (cytrynowy): 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ziołowo-cytrynowe okonki w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany okoń w boczku 1. Oczyszczone ryby (wypatroszone, oskrobane, bez głów) opłukać, osuszyć. natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem (także w środku). Do środka każdej włożyć po kilka listków mięty i bazylii, pokrojony w plastry ząbek czosnku oraz plaster cytryny. Owinąć każdą rybkę plastrem boczku. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz, a najlepiej przygotować wieczorem i grillować następnego dnia.
  • Grillowany okoń w boczku 2. Przygotowac cztery kawalki folii . Każdy wysmarować oliwą, ułożyć ryby, zawinąć "pakunek". Rozgrzać grilla na opcje pieczenia ryb i drobiu. Grillować z każdej strony 4-5 minut. Na grillu klasycznym (nie elektrycznym), czas grillowania może się zwiększyć o kilka minut. Podawać z sałatka i pieczywem oraz cząstkami cytryny.
  • Grillowany okoń w boczku 3. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować