Ziołowo-cytrynowe okonki w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone ryby (wypatroszone, oskrobane, bez głów) opłukać, osuszyć. natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem (także w środku). Do środka każdej włożyć po kilka listków mięty i bazylii, pokrojony w plastry ząbek czosnku oraz plaster cytryny. Owinąć każdą rybkę plastrem boczku. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz, a najlepiej przygotować wieczorem i grillować następnego dnia.
2.Przygotowac cztery kawalki folii . Każdy wysmarować oliwą, ułożyć ryby, zawinąć "pakunek". Rozgrzać grilla na opcje pieczenia ryb i drobiu. Grillować z każdej strony 4-5 minut. Na grillu klasycznym (nie elektrycznym), czas grillowania może się zwiększyć o kilka minut. Podawać z sałatka i pieczywem oraz cząstkami cytryny.
Komentarze