5 nóżek wieprzowych bez pazurów (można poprosić w sklepie o odrąbanie)
2 średnie golonki
większa włoszczyzna (3 marchewki + 2 mniejsze pietruszki + kawałek selera )
1 cebula przypalona nad gazem + 4 ząbki czosnku
3 - 4 liście laurowe + po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
sól, na koniec pieprz mielony i ew. maggi w płynie
ew. żelatyna jeżeli galareta będzie za mało stabilna
galaretka chrzanowa:
2 jajka
3 czubate łyżki chrzanu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącego wywaru z nóżek
szczypta soli, cukru i białego mielonego pieprzu
Zimne nóżki z chrzanową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki i golonki oczyścić, wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie przez pół godziny, wstawić do powolnego gotowania, po odszumowaniu dodać włoszczyznę, cebulę i resztę przypraw.
Gotować aż mięso będzie się całkowicie rozpadać, przecedzić i ostudzić.
Mięso, część gładkich skór i 2 marchewki pokroić.
Jajka ugotować na twardo i jeszcze ciepłe zblendować ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić do smaku i wymieszać z rozprowadzoną żelatyną.
Do wysmarowanych olejem miseczek wlać po 2 - 3 łyżki masy chrzanowej i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Przecedzony wywar sprawdzić czy jest wystarczająco stabilny: wlać 2 łyżki na spodek i wstawić do lodówki, po kilkunastu minutach będzie wiadomo czy potrzeba dodawać jeszcze żelatyny.
Do miseczek z zastygniętą masą chrzanową włożyć pokrojone mięso i marchewkę, zalać chłodnym wywarem, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze